Καισαρική και οι αλήθειες της.

Είμαι μια περήφανη μαμά. Κάθε μαμά είναι περήφανη που έφερε στο κόσμο το μωρό της.

Ως κοινωνία όμως επικροτούμε μια μάνα που γέννησε φυσιολογικά και επικρίνουμε μια μαμά που γέννησε με καισαρική.

Λοιπόν ως μητέρα που γέννησα με καισαρική θέλω να σας πω κάποιες αλήθειες για τις μαμάδες που γεννήσαμε με καισαρική.

Οι μαμάδες που γεννήσαμε με καισαρική έχουμε μια γενναιότητα μέσα μας που δεν μπορείτε να φανταστείτε. Προγραμματισμένη ή μη προγραμματισμένη η καισαρική δεν είναι εύκολη. Γιατί η καισαρική παρόλο που έχει φτάσει σε πολύ προχωρημένο επίπεδο στις μέρες μας είναι ένα χειρουργείο πάλι. Γιατί παρόλο που πλέον επιτρέπεται να πει και ο  σύζυγος μέσα μαζί σου, όση ώρα σε προετοιμάζουν για το χειρουργείο πάλι είσαι μονή σου και σκέφτεσαι τι θα γίνει. Κάθεσαι σε ένα χειρουργικό κρεβάτι και ακούς τους γιατρούς να συζητάνε από πάνω σου καθ’ όλη την διάρκεια της εγχείρισης σου και εσύ το μονό που σκέφτεσαι είναι ότι κάνεις ότι καλύτερο για το μωρό σου και ότι η εγχείριση αυτή θα σου αφήσει τα ωραιότερα σημάδια.

e063f45e3921094ff92bcc765a9b00c8

Καμιά μαμά δεν ονειρεύεται να γεννήσει με καισαρική άλλα όταν έρθει η ώρα το κάνεις για το κάλο του μωρού σου. Για να πάρει την απόφαση μια μητέρα ότι θα πει χειρουργείο για να γεννήσει το παιδί της σημαίνει ότι μπορεί και να ήταν ιατρική ανάγκη ή ακόμα και λόγω επιθυμίας του γιατρού. Για κάποιες μαμάδες είναι βδομάδες προετοιμασίας για κάποιες άλλες μονό κάτι ώρες ή λεπτά. Όμως μια μητέρα για να πάρει αυτή την απόφαση πρέπει να είναι συναισθηματικά και σωματικά δυνατή και για την ώρα του χειρουργείου άλλα και μετά στην διαδικασία ώσπου να επανέλθει το σώμα μετά την καισαρική. Θέλει μεγάλη δύναμη και κατά τη διάρκεια άλλα και μετά ώσπου να επανέλθει το σώμα της από την επώδυνη διαδικασία της καισαρικής.

Η γέννα με καισαρική σου αφήνει σημάδια. Σημάδια σωματικά αλλά και συναισθηματικά. Αλλά αυτά τα σημάδια είναι τα πιο όμορφα γιατί σου υπενθυμίζουν την δύναμη που χρειάστηκες για να φέρεις στον κόσμο το μωρό σου.

Και σαν μην μας έφτανε ο πόνος από το χειρουργείο έχουμε και όλους τους επικριτές της καισαρικής που πιστεύουν ότι η καισαρική είναι μια απλή διαδικασία. Δεν είναι όμως. Είναι ένα χειρουργείο που πάντα υπάρχουν οι πιθανές επιπλοκές και για την μητέρα και για το παιδί της. Και δεν μπορείς να ξέρεις αν όλα πήγαν κάλα ώσπου να μεταφερθείς στο δωμάτιο σου και να φύγει εντελώς η αναισθησία.

Για αυτό μην μας κατακρίνεται εμάς τις μητέρες που κάναμε καισαρική, διαλέξαμε αυτό που πιστεύαμε ότι ήταν το καλύτερο για το μωρό μας την δεδομένη στιγμή.

Μαμάδες που κάνατε καισαρική μην ντρέπεστε για τα σημάδια σας, αγαπήστε τα.

 

 

Advertisements

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.