7 σημάδια ότι πρέπει να αφήσετε τη δουλειά σας

Το παρακάτω άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στο The Muse.

Πολλές φορές τυχαίνει να είμαστε σε μια θέση εργασίας που να πληρωνόμαστε ικανοποιητικά και έχουμε κάλους συνάδελφους άλλα να μην είναι η εργασία που ονειρευόμαστε. ή μπορεί να είμαστε σε μια θέση εργασίας που ενώ είναι αυτό που μας ικανοποιεί να μην αμειβόμαστε κάλα ή να έχουμε συνάδελφους που να μην ταιριάζουμε. Πολλές φορές η εργασία που είμαστε δεν είναι αυτό που πραγματικά θέλουμε άλλα προσπαθούμε να πείσουμε τον εαυτό μας ότι αφού πληρωνόμαστε κάλα, είμαστε καλά και να παραμείνουμε εκεί για την ώρα.

Το να μην αισθανόμαστε ικανοποιημένοι ή να μην είμαστε κάλα στην εργασία που είμαστε δεν είναι κάτι το κακό.

Αλλά να έχετε κατά νου ότι η ύπαρξη “όλου του πακέτου”σε μια δουλεία μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε εφησυχασμό. Η επιδεξιότητα του να δημιουργείς δικαιολογίες μας οδηγεί να εγκατασταθούμε μόνιμα σε μια δουλεία που δεν μας αρέσει. Το χειρότερο από όλα, ο εφησυχασμός τελικά θα οδηγήσει στο φόβο. Και ο φόβος μας κρατά πίσω.

Εκεί έξω υπάρχουν πάρα πολλοί έξυπνοι και ταλαντούχοι νέοι που μένουν σε θέσεις εργασίας ακριβώς επειδή είναι μια καλή εργασία. Όταν αποφασίζουν να προχωρήσουν, έχουν βγει από την αγορά εργασίας για τόσο πολύ καιρό ώστε δεν μπορούν να κάνουν ούτε αυτό το πρώτο βήμα για να ενημερώσουν το βιογραφικό τους – πόσο μάλλον να ζητήσουν θέσεις εργασίας. Είναι πιασμένοι από το φόβο να επανέλθουν σε μια διαφορετική αγορά εργασίας από αυτή που θυμούνται τελευταία.

Έχουν σχεδόν ξεχάσει πως είναι το να πηγαίνουν σε συνεντεύξεις. Αισθάνονται ανεπαρκείς σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους και πιστεύουν ότι το τρένο τους έχει ήδη περάσει. Αυτά τα συναισθήματα του φόβου μπορούν γρήγορα να γίνουν συντριπτικά και η εύκολη διέξοδος είναι συχνά να αναβάλλεται η αναζήτηση εργασίας, να αγνοηθεί το θέμα και να περνούν περισσότερο χρόνο σε μια εργασία που δεν είναι αυτό που ονειρεύονται.

Έτσι, εάν υπάρχει μια συμβουλή που θα μπορούσα να δώσω σε οποιονδήποτε θέλει να προχωρήσει επαγγελματικά, είναι το εξής: Μην μείνετε εφησυχασμένοι. Στην πραγματικότητα,  να ελέγχετε τακτικά τον εαυτό σας για την ευτυχία και τους στόχους της σταδιοδρομίας σας και να εξετάσετε εάν θα ήταν ίσως καιρός να αφήσετε τη δουλειά σας και να κάνετε την επόμενη σας κίνηση.

Ποιες είναι οι αποκαλυπτικές ενδείξεις ότι ήρθε η ώρα να εξετάσουμε σοβαρά το ενδεχόμενο να αφήσουμε την τρέχουσα δουλειά σας και να κοιτάξουμε για την επομένη θέση εργασίας; Ακολουθούν επτά ισχυρά σήματα.

  1. Εάν ήσασταν στην ίδια εταιρεία και θέση χωρίς προαγωγή ή προώθηση για τα τελευταία τρία χρόνια – και θέλετε να συνεχίσετε τη σταδιοδρομία σας προς τα εμπρός – ήρθε η ώρα να κοιτάξετε αλλού. Ακόμη και σε έναν μεγάλο οργανισμό όπου οι προωθήσεις είναι δύσκολες, θα πρέπει να μπορείτε να κάνετε κάποια ανοδική κίνηση μέσα σε αυτό το χρονικό πλαίσιο.
  2. Εάν ο  μάνατζερ  σας δεν σας παρέχει σχόλια σχετικά με την απόδοσή σας  συνεπώς είναι δύσκολη η ανάληψη δράσης – είναι πολύ δύσκολο να μάθετε τι χρειάζεται για να προχωρήσετε μέσα στον οργανισμό σας ή να αναπτυχθείτε ως επαγγελματίας. Τα καλύτερα στελέχη ασχολούνται με την εξέλιξη της σταδιοδρομίας σας και προσφέρουν τακτικά συμβουλές και καθοδήγηση – και αν δεν συμβαίνει αυτό, οφείλετε στον εαυτό σας να κοιτάξετε αλλού.
  3. Εάν η καμπύλη μάθησης σας έχει χαλαρώσει ή δεν αισθάνεστε την πρόκληση, αυτό μπορεί να σηματοδοτήσει την ανάγκη να προχωρήσετε. Μπορεί να μην μαθαίνετε κάτι καινούργιο κάθε μέρα στη δουλειά, αλλά θα πρέπει να βελτιώνετε τις βασικές δεξιότητές σας και να μαζεύετε νέες. Συχνά πρέπει να το παίρνετε στα χέρια σας, βεβαίως, ζητώντας να συμμετάσχετε σε ένα νέο έργο, να υπογράφετε για μαθήματα που σας ενδιαφέρουν ή να παρακολουθήσετε μια σχετική διάσκεψη ή σεμινάριο στον τομέα σας. Αλλά αν αυτές οι δυνατότητες δεν υπάρχουν στην τρέχουσα δουλειά σας, είναι ένα σημάδι ότι η εταιρεία δεν είναι σοβαρή για να επενδύσει στην εξέλιξη της σταδιοδρομίας σας.
  4. Βρίσκετε τον εαυτό σας να πηγαίνετε πολύ συχνά σε ποτά για αποχωρήσεις συνάδελφων; Μήπως όλοι γύρω σας φαίνεται να ενημερώνουν συνεχώς τα βιογραφικά τους και τα προφίλ τους στο LinkedIn; Όταν ξεκινάτε να παρατηρείτε ένα μοτίβο δυσαρεστημένων εργαζομένων (ειδικά των καλών) που αναζητούν εξόδους και συχνές αναχωρήσεις, αυτό συνήθως υποδεικνύει ότι υπάρχουν καλύτεροι χώροι για εργασία – και μάλλον έχετε επιλογές. Όχι, δεν ενθαρρύνω κανέναν να ακολουθήσει τυφλά το κοπάδι, αλλά να το πάρει ως προειδοποιητικό σημάδι και να ζητήσει από τους αποχωρησάντων συναδέλφους σας τους λόγους που τους έκανε να επιλέξουν να προχωρήσουν. Οι απαντήσεις τους μπορεί να ισχύουν και για την περίπτωσή σας.
  5. Αν η επιχείρησή σας αναγγέλλει τακτικά μια διοίκηση αναδιοργάνωσης, αυτό μπορεί να υποδεικνύει ζητήματα ηγεσίας ή μια τρελή στρατηγική κατεύθυνση.  Οι αναδιοργανώσεις μπορούν να σας δώσουν την ευκαιρία να επιταχύνετε και να λάμψετε. αλλά συχνότερα, σηματοδοτούν στροβιλισμούς. Και το πιο σημαντικό, δημιουργούν ένα περιβάλλον προκλητικό για την εξέλιξη της καριέρας σας.
  6. Αυτά τα ενοχλητικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και οι κλήσεις από τους υπεύθυνους προσλήψεων ενδέχεται να μην έχουν ως αποτέλεσμα μια νέα δουλειά – αλλά μην τις αγνοείτε εντελώς. Ένας μεγάλος όγκος εισερχόμενων κλήσεων και μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μπορεί να υποδηλώνει ότι η βιομηχανία σας είναι “καυτή” και οι εταιρείες προσλαμβάνουν. Θεωρώ συνήθως αυτές τις συνομιλίες ως έρευνα αγοράς για να δούμε ποιος είναι ο μισθωτός.
  7. Πέρα από αυτά τα προειδοποιητικά σημάδια, μην αγνοείτε τι σας λέει η διαίσθηση σας. Κανείς δεν γνωρίζει το περιβάλλον εργασίας σας καλύτερα από εσάς. Και αν έχετε την αίσθηση ότι ίσως να είστε καλύτερα κάπου αλλού, προσέξτε αυτή την εσωτερική φωνή και ψάξετε το λίγο.

Δεδομένου ότι πολλοί από εμάς περνούν πάνω από 40 ώρες την εβδομάδα στις δουλειές μας, το οφείλετε στον εαυτό σας να αξιολογείτε τακτικά την κατάσταση της σταδιοδρομίας σας. Ακόμα κι αν είστε απόλυτα ευχαριστημένοι με την τρέχουσα δουλειά σας, κάνετε τη συνήθεια να κάνετε check-in με τον εαυτό σας τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο. Όχι μόνο είναι μια καλή ευκαιρία να αναθεωρήσετε τα επιτεύγματά σας (και να έχετε τη συνήθεια να ενημερώνετε τακτικά το βιογραφικό σας!), Αλλά θα αναγκάσετε επίσης τον εαυτό σας να μετρήσει τις συνθήκες της αγοράς στον κλάδο σας.

Το καλύτερο από όλα, είναι ότι με την διεξαγωγή αυτής της διαδικασίας  είτε θα βρείτε περισσότερη ικανοποίηση από την τρέχουσα δουλειά σας είτε θα ανακαλύψετε νέες ευκαιρίες και θα προχωρήσετε στο επόμενο μεγάλο επαγγελματικό βήμα.

Advertisements

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.